ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ?

Σε κάποιο στάδιο, όλοι οι γονείς  ακούν τα παιδιά τους να λένε ιστορίες που θα μπορούσαν να ονομαστούν “ψέματα”. Κάποια παιδιά είναι ρεαλιστές, ενώ άλλα θα είναι σαφώς συγγραφείς της φαντασίας τους. Αλλά είναι όλα πραγματικά ψέματα; Εξαρτάται. Τα παιδιά διαφόρων ηλικιών έχουν διαφορετικές αντιλήψεις για την πραγματικότητα, οι οποίες εξελίσσονται καθώς μεγαλώνουν.

Τι πρέπει να κάνετε??

Τα παιδιά ηλικίας 3 ετών και κάτω δεν είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν πει κάτι λανθασμένο, οπότε δεν υπάρχει λόγος να τους πείτε ή να τα κάνετε να παραδεχτούν ότι έχουν πει ένα ψέμα. Αντί να επιδιώκουμε να εντοπίσουμε το ένοχο συμβαλλόμενο μέρος, είναι καλύτερο να πούμε κάτι όπως:  “Α!Κοίτα: κάποιος έφαγε το τελευταίο μπισκότο. Αναρωτιέμαι ποιος ήταν! “Μην ανησυχείτε αν έρχονται με άγριες και υπέροχες ιστορίες και μιλάνε για πράγματα όπως φανταστικοί φίλοι. Είναι απλά ένας τρόπος για τα παιδιά να μάθουν νέες ιδέες.

Με παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να εξηγήσετε τους λόγους πίσω από το ψέμα αναρωτώντας: “Γιατί μου είπαν ψέματα;” Θα σας βοηθήσει να μάθετε τις ελπίδες και τις ανησυχίες των παιδιών σας , τότε φτάνετε σε έναν συμβιβασμό που αφήνει όλους ικανοποιημένους.

Στα προ-εφηβικά χρόνια, θα βρεθείτε να ακούτε όλο και περισσότερα ψέματα: αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Πείτε στα παιδιά σας ότι δεν είστε ευχαριστημένοι που σας έχουν πει ψέματα και να τους διδάξετε ότι η ειλικρίνεια είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε υγιούς σχέσης. Το πιο σημαντικό, ορίστε ένα καλό παράδειγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε και πατήστε Enter για αναζήτηση

Καλάθι αγορών

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.