ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΦΙΛΟ;

Αν βλέπετε τα παιδιά σας να μιλούν, να παίζουν και να διαμαρτύρονται με τον αέρα ή ίσως με ένα παιχνίδι, σημαίνει πιθανώς ότι έχουν έναν φανταστικό φίλο. Τι πρέπει να κάνεις? Πρώτα απ ‘όλα, μην ανησυχείτε: η ύπαρξη ενός φανταστικού φίλου είναι απολύτως φυσιολογική, ειδικά για παιδιά ηλικίας 3 έως 9 ετών.

Τα παιδιά συχνά προκαλούν φαντασιώσεις αυτού του είδους στο μυαλό τους. Από κάποιες απόψεις, οι φανταστικοί φίλοι τους αλλάζουν τον εγωισμό με τον οποίο μπορούν να αλληλεπιδρούν και να μοιράζονται τις ανησυχίες τους. Μπορεί να έχουν παρόμοιες προσωπικότητες ή μπορεί να είναι πιο γενναίοι. Μπορούν επίσης να έχουν χαρακτηριστικά εμπνευσμένα από ανθρώπους κοντά στα παιδιά (όπως οι μητέρες ή οι πατέρες τους) ή μπορεί να φαίνονται σαν “υπερήρωες” που μπορούν να τους βοηθήσουν σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Ποιο ρόλο παίζουν οι φανταστικοί φίλοι;
Είναι κυρίως εκεί για να ακούσουν: τα παιδιά μπορούν να πουν στους φανταστικούς φίλους τους όλες τις ιστορίες τους και τα πάντα για τις εμπειρίες τους, χωρίς ποτέ να τους βαρεθούν ή να τους διακόψουν. Μπορούν να αισθάνονται σαν να γίνονται πραγματικά κατανοητοί, επειδή στον μυστικό χώρο τους ο καθένας μιλάει την ίδια γλώσσα.

Επιπλέον, η αλληλεπίδραση με έναν φανταστικό φίλο είναι σαν να έχει μια «ασπίδα» ή μια δοκιμαστική περιοχή για τον έξω κόσμο, όπου τα παιδιά μπορούν να τεθούν σε δοκιμασία, να πάρουν τις σκέψεις τους, να αφήσουν τα συναισθήματά τους να διαμορφωθούν και να αναπτυχθούν οι προσωπικότητες τους χωρίς να τα επιπλήξουν ή να κρίνονται.

Τι πρέπει να κάνεις?
Προσπαθήστε να μάθετε αν υπάρχει κάτι που παίζει στο μυαλό των παιδιών σας: συχνά απολαμβάνουν φαντασιώσεις όπως αυτές σε περιόδους μεγάλης αναταραχής (όπως η άφιξη αδελφού ή αδερφής, η παρατεταμένη περίοδος μακριά από τους γονείς τους ή η έναρξη σχολείο) ή όταν ανησυχούν για κάτι.

Μην τους κοροιδεύετε και μην κάνετε μεγάλη φασαρία γι ‘αυτό: ενεργήστε σαν να είναι οι φανταστικοί φίλοι πραγματικοί, αλλά  ασχοληθείτε μόνο με αυτούς, αν τα παιδιά σας σας ζητήσουν συγκεκριμένα να το κάνετε.

Μην αφήσετε να σας τρομάξει: τα παιδιά σας θα πάρουν τα συναισθήματά σας και θα αισθανθούν ότι κάνουν κάτι λάθος έχοντας έναν φανταστικό φίλο. Έχοντας έναν φανταστικό φίλο δεν σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να αλληλεπιδράσουν με άλλους ή να διακρίνουν μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας: περνούν απλά μια φάση όταν χρειάζονται περισσότερη προσοχή και αγάπη.

Πότε πρέπει να ανησυχείς;
Μόνο αν τα παιδιά σας συνεχίσουν να παίζουν με φανταστικούς φίλους μετά την ηλικία των εννέα και αρχίζουν να τα βλέπουν ως πραγματικές φιγούρες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση και κοινωνικό πρόβλημα με τους συνομηλίκους τους. Άλλα προειδοποιητικά σημάδια είναι η βίαιη συμπεριφορά και οι τρομακτικές παραισθήσεις που πραγματικά τρομάζουν τα παιδιά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε και πατήστε Enter για αναζήτηση

Καλάθι αγορών

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.