ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΩΡΑ;

Σήμερα θα συζητήσουμε πώς να απαντήσουμε σε μια ερώτηση που σχεδόν κάθε γονέας φοβάται: “Από πού προέρχονται τα μωρά;”

Πριν απαντήσετε στα περίεργα παιδιά σας, σκεφτείτε τι σας προκαλεί η ερώτηση: αισθάνεστε άνετα ή αμήχανα; Εάν είναι περισσότερο από τα τελευταία στην περίπτωσή σας, πάρτε το χρόνο να συζητήσετε το θέμα ήρεμα. Αποφύγετε να κάνετε το σεξ ένα θέμα ταμπού και δώστε στα παιδιά σας την ιδέα ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το σώμα τους. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά είναι πολύ αντιληπτικά και αντιλαμβάνονται τις αντιδράσεις σας πολύ περισσότερο από ό, τι νομίζετε.

Ο καλύτερος τρόπος ανταπόκρισης εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού, αλλά οι βασικές έννοιες είναι η αλήθεια και η απλότητα. Μην πέσετε πίσω στα παλιά παραμύθια με τους πελαργούς. Ξεκινήστε με τα βασικά και ίσως χρησιμοποιήστε παραδείγματα από τον φυσικό κόσμο, για παράδειγμα λέγοντας ότι ένας σπόρος από τον μπαμπά ενώνεται με ένα αυγό από την μαμά και στη συνέχεια ένα μωρό μεγαλώνει. Παρουσιάστε το σαν μια απλή ιστορία. Δεν χρειάζεται να μπείτε σε όλες τις λεπτομέρειες. Μπορείτε να αποκαλύψετε σταδιακά περισσότερες πληροφορίες καθώς τα παιδιά σας μεγαλώνουν και είναι έτοιμα να μάθουν περισσότερα.

Μεταξύ των ηλικιών 3 και 5, τα παιδιά αναπτύσσουν την κατανόηση των δικών τους φύλων, έτσι αρχίζουν να θέτουν πολλές ερωτήσεις. Αντί να πανικοβάλλεστε, προσπαθήστε να ασχοληθείτε με τα πράγματα ήρεμα και ίσως χρησιμοποιήσετε ένα εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο για να βοηθήσετε με τις εξηγήσεις σας. Θα σας ενημερώσουν όταν είναι έτοιμοι να μάθουν περισσότερα. Εν τω μεταξύ, μην τους συγχέετε με φανταστικές ιστορίες και προσπαθείτε σταδιακά να εισαγάγετε τους σωστούς όρους. Για παράδειγμα, υπογραμμίστε ότι η αγάπη είναι για ενήλικες μόνο και εξηγείστε ότι τα μωρά παραμένουν στις κοιλιές της μητέρας τους για εννέα μήνες προτού είναι έτοιμα να γεννηθούν.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να τονίσουμε το κρίσιμο ρόλο που παίζουν τα συναισθήματα και οι σχέσεις. Εξηγήστε ότι το σεξ είναι φυσικό και ότι η επιθυμία να μοιραστούν με κάποιον που αγαπάνε είναι κάτι που αναπτύσσεται καθώς μεγαλώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε και πατήστε Enter για αναζήτηση

Καλάθι αγορών

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.